Check
Topkwaliteit uitrustingsstukken
Check
Snelle levering
Check
Afhalen mogelijk

Woordenboek

We tonen veel verschillende uitrustingsstukken/aanbouwdelen op de VemaTec webshop. Het kan voorkomen dat je op de woorden tegenkomt waar je nog niet bekend mee bent. Daarom leggen we in dit woordenboek precies uit wat deze termen betekenen. Klik op een term hieronder en de betekenis ervan verschijnt.

Een aanbouwdeel wordt gebruikt als algemene term voor alle toevoegingen die aan een graafmachine bevestigd kunnen worden. Dit woord is ook bekend als uitrustingsstuk. Onder de categorie aanbouwdelen vallen diverse types, waaronder bakken, sloop-sorteergrijpers en sloophamers. Al deze producten zijn beschikbaar in onze webshop.

bakken

Een bak kun je monteren aan je graafmachine. Met een bak aan je machine kun je gemakkelijk grond uitgraven en verplaatsen. Op de VemaTec webshop kun je terecht voor dieplepelbakken, puinbakken, slotenbakken, kantelbakken en banaanbakken.

We vertellen je meer over deze producten op de pagina over bakken.

Een banaanbak, bevestigd aan een graafmachine, is ideaal voor het uitgraven en verladen van bulkmateriaal uit verschillende zachte grondsoorten, zoals zand. Deze bakken zijn bijzonder geschikt voor gebruik in smalle sleuven en bij werkzaamheden nabij leidingen en kabels. De specifieke vorm van deze graafbak maakt het lossen van materiaal gemakkelijker. Deze bakken staan ook bekend als bananenbak, sleuvenbak of kleibak.

VemaTec is de officiële importeur van Everdigm in de Benelux. Wij bieden diverse originele Everdigm beitels aan die ideaal zijn voor het gebruik van de sloophamer op je graafmachine.

  • Puntbeitels: Ideaal voor sloopactiviteiten zoals het afbreken van funderingen en vloeren. Platte beitels: Effectief voor het slopen van funderingen en vloeren en voor het uitbreken van sleuven.
  • Spadebeitels: Specifiek ontworpen voor het verwijderen van een smeervloer van een werkvloer.
  • Palenbeitels: Optimaal voor het in de grond slaan van palen.

Door een betonmolen aan je machine te koppelen, kun je cement mengen op ruwe terreinen waar een traditionele molen niet bruikbaar is. De boor/mix oplossing van Auger Torque maakt het mogelijk om de betonmolen snel en eenvoudig aan je graafmachine te bevestigen en te vergrendelen met een snelkoppeling.

Een bomengrijper, ook bekend als houtgrijper, functioneert vergelijkbaar met een sloop-sorteergrijper en is een veelgebruikt hulpmiddel voor graafmachines bij het scheiden of verwerken van (delen van) bomen. Dit omvat activiteiten zoals het verladen van boomstammen of het rooien van boomstronken. Het gebruik van een bomengrijper aan je machine maakt het werkproces snel en efficiënt.

VemaTec levert een verscheidenheid aan boormotoren van het gerenommeerde merk Auger Torque, waarvan wij de exclusieve importeur zijn voor de Benelux. Een boormotor uitgerust met een vijzel wordt gebruikt voor het boren van gaten in de grond, ideaal voor toepassingen zoals het installeren van hekken, bomen, palen of funderingen. De boormotor wordt bevestigd aan de graafmachine via een kopplaat aan de snelwissel. Aan deze kopplaat is een kruisstuk bevestigd waar de motor aan hangt, wat de boor en vijzel toestaat om vrij te bewegen.


Een snelwissel maakt het eenvoudig om uitrustingsstukken aan je machine te bevestigen en ze snel onderling te verwisselen.

Dieplepelbakken zijn een veelgebruikt aanbouwdeel voor graafmachines, ideaal voor graaf- en laadwerkzaamheden. Door het grote en diepe ontwerp kunnen ze grote hoeveelheden grond in één keer verplaatsen. De dieplepelbakken van VemaTec worden voornamelijk ingezet voor het laden van bulkmateriaal zoals zand of andere zachte materialen.

grondboren

Een grondboor gekoppeld aan je graafmachine maakt het boren van gaten in de grond eenvoudig. VemaTec is de leverancier van grondboren van het merk Auger Torque, waarvan wij de exclusieve importeur zijn in de Benelux. Naast grondboren bieden we ook boormotoren, kopplaten, vijzels, en verlengstukken voor vijzels. Bovendien omvat ons assortiment stobbenboren, betonmolens, waterpasinstrumenten, koppelmeters en houtsplijters.

Hamerstoeloren, ook bekend als aanlasoren of aanlashaken, dienen als verbindingsstuk tussen het uitrustingsstuk en de snelwissel. Deze worden bevestigd aan de snelwissel en zijn voornamelijk in gebruik bij sloophamers, palletframes en sloop-sorteergrijpers. Als je ze wilt gebruiken voor een ander soort uitrustingsstuk, zoals een ripper of graafbak, dan zijn wigadapterplaten mogelijk wat je nodig hebt. Hamerstoeloren moeten een minimale hardheid van 400HB (Hardheid Brinell) bezitten.

heggenschaar

In de VemaTec webshop kun je direct heggenscharen of verlengstukken voor heggenscharen bestellen van het hoogwaardige merk Auger Torque. Door een heggenschaar aan je machine te bevestigen, vergroot je het maaibereik aanzienlijk, waardoor je eenvoudig toegang krijgt tot moeilijk bereikbare struiken, diepe hagen en hoge bomen.

De Auger Torque houtsplijter stelt je in staat om omgevallen bomen snel, efficiënt en moeiteloos te verwerken tot hanteerbare stukken. Deze houtsplijter, die ontworpen is voor eenvoudige bediening, kan als extra aanbouwdeel worden bevestigd aan je bestaande grondboormachine. Het koppelen van de houtsplijter aan een Auger Torque boormotor gaat gemakkelijk en snel.

Deze houtsplijters van Auger Torque zijn compatibel met schrankladers en graafmachines met een gewicht van 1 tot 5 ton.

Een kantelbak, bevestigd aan een graafmachine, is uitgerust met een cilinder die het mogelijk maakt de bak te kantelen. Dit is bijzonder handig bij het werken op oneffen terrein, omdat je de bak zo kunt kantelen dat de uitgegraven gaten recht zijn. Hierdoor kun je ook moeilijk bereikbare grond effectief bewerken. Alle kantelbakken van VemaTec zijn CE gecertificeerd. Qua vorm lijken kantelbakken op slotenbakken, wat het mogelijk maakt om in één keer grote hoeveelheden materiaal te verplaatsen. Voor extra bewegingsvrijheid kun je een kantelstuk of tiltrotator aan de bak bevestigen.

De koppelmeter van Auger Torque is gemakkelijk aan je machine te bevestigen. Deze meter toont de kracht waarmee je een gat boort of een schroefpaal in de grond draait. Het gebruik van de juiste kracht tijdens het boren is cruciaal om ervoor te zorgen dat de constructie veilig en stevig vastgezet wordt.

Een koppelstuk installeer je onder je snelwissel. Dit stuk maakt het mogelijk om uitrustingsstukken van verschillende CW-maten aan je graafmachine te koppelen. Hierdoor kun je kleinere uitrustingsstukken gebruiken op grotere machines. Het is belangrijk om erop te letten dat de kracht van je machine groter is dan de machineklasse waarvoor het uitrustingsstuk oorspronkelijk is bedoeld.

Zorg er ook voor dat het koppelstuk slechts één maat groter of kleiner is dan de originele CW-maat van je snelwissel.

Een kopplaat is het bovenste gedeelte van een boormotor.

Graafbakken aan graafmachines zijn uitgerust met een moedermes. Een moedermes zit aan het uiteinde van een graafbak (zoals een dieplepelbak, puinbak of slotenbak) en zorgt ervoor dat al het materiaal gemakkelijk opgepakt wordt en in de bak terecht komt. Om je moedermes beter te beschermen, kun je gebruik maken van een voorzetmes (ook wel een pijlprofiel genoemd). Deze zet je om je moedermes heen.


Graafbakken
aan graafmachines, zoals dieplepelbakken, puinbakken of slotenbakken, zijn voorzien van een moedermes. Dit mes bevindt zich aan het uiteinde van de graafbak en helpt bij het efficiënt oppakken van materialen, zodat deze gemakkelijk in de bak vallen. Ter bescherming van het moedermes kun je een voorzetmes gebruiken, ook bekend als een pijlprofiel. Dit voorzetmes plaats je rondom het moedermes om het extra te beschermen.

Een onderschroefmes wordt bevestigd aan de onderkant van het moedermes van een bak of grijper aan een graafmachine. Dit mes dient ter bescherming van de onderkant van het moedermes. Onderschroefmessen worden voornamelijk gebruikt bij wielladers en zijn met name effectief bij bakken en sloop-sorteergrijpers. Het gebruik van een onderschroefmes is aanbevolen wanneer je machine frequent over de grond rijdt. Voor extra bescherming van je moedermes aan zowel de boven- als onderzijde, kun je ook kiezen voor een voorzetmes.

CW ophanging

De CW-ophanging van Verachtert is het type snelwissel dat gebruikt wordt in de VemaTec webshop. "CW" staat voor Connect'o'maat, wat verwijst naar de maatvoering van de gaten in de snelwissel. De beschikbare maten van de Verachtert snelwissels die we gebruiken zijn: CW00, CW05, CW10, CW20, CW20S, CW30, CW30S, CW40, CW40S, CW45, CW45S, CW55, CW55S, CW70, en CW100.

palletframes

Met een palletframe bevestigd aan je graafmachine wordt het oppakken en verplaatsen van pallets of andere materialen eenvoudig. Je kunt palletframes, inclusief lepels, direct bestellen via onze webshop. Voor meer informatie over palletlepels kun je het contactformulier invullen dat beschikbaar is op de pagina over palletlepels.

Met palletlepels bevestigd aan je palletframes wordt het oppakken en verplaatsen van pallets of andere materialen naar een andere locatie vereenvoudigd. Onze palletlepels zijn voorzien van een CE-certificering, wat de conformiteit met de Europese normen en veiligheidseisen waarborgt.

Een puinbak aan een graafmachine wordt hoofdzakelijk ingezet voor algemene sloop- en zeefwerkzaamheden. Met openingen in de bak blijft het puin binnen terwijl andere materialen, zoals zand, op de grond achterblijven. Dit maakt het eenvoudig om puin op te ruimen. Daarnaast wordt de puinbak veelvuldig gebruikt bij opbreekwerk in de wegenbouw, voor het verplaatsen van puin, straatwerk en/of klinkers. Deze bak staat ook bekend als kasseibak, klinkerbak, riekbak, zeefbak of puinriek.

rippers

Rippers worden ingezet om harde materialen los te maken, zoals struiken, stronken, wortels of harde ondergronden. Ze vinden ook toepassing bij het verwijderen van de bovenste laag van trottoirs of asfalt. Bij VemaTec kun je terecht voor rippers, wortelmessen, tuindersharken en rooirieken.

Een rooiriek is een aanbouwdeel voor een graafmachine, uitgerust met meerdere rippers. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt voor het verwijderen van stronken, het rooien van struiken en bomen, en het omspitten van grond. Rooirieken zijn beschikbaar in diverse lengtes en met verschillende aantallen tanden of shanks.

Schuifbord

Schuifborden worden ingezet om ondergronden af te vegen zonder ze te beschadigen. Bij VemaTec vind je schuifborden voor graafmachines in diverse maten en met verschillende ophangingen.

VemaTec biedt sleuvenfrezen van het merk Auger Torque aan. Dankzij hun uitmuntende kwaliteit maken deze sleuvenfrezen het eenvoudig om sleuven uit te graven. Dit is vooral handig bij het leggen van bodemwarmtepompen, afvoerleidingen, elektrische kabels, gasleidingen of waterleidingen.

Alle sleuvenfrezen van Auger Torque zijn uitgerust met een verstelbare dieptecontrole. Hierdoor kun je drie verschillende dieptes instellen, wat specifiek en efficiënt werken mogelijk maakt.

Slijtmaterialen zijn producten die de levensduur van je uitrustingsstukken verlengen. Je kunt ze aanbrengen op je uitrustingsstuk om slijtage te verminderen. In de VemaTec webshop bieden we een assortiment slijtmaterialen aan, waaronder slijtstrippen, moedermessen, voorzetmessen, onderschroefmessen, wigadapterplaten en hamerstoeloren.

Horizontale slijtstrippen zijn bevestigd onder de bak en dienen ter bescherming van de kuip tegen slijtage. Ze zorgen ervoor dat de oorspronkelijke afmetingen van de bak behouden blijven. Het vervangen van slijtstrippen is eenvoudig en ze zijn verkrijgbaar in diverse lengtes en breedtes.


sloophamer

Met een sloophamer aan je graafmachine breek je moeiteloos harde objecten zoals betonnen vloeren of muren. Bij VemaTec bieden we zowel sloophamers als beitels aan. Sloophamers zijn direct beschikbaar voor bestelling in onze webshop, terwijl je voor beitels eenvoudig een contactformulier kunt invullen. In het assortiment van VemaTec vind je puntbeitels, platte beitels, spadebeitels en palenbeitels.

Sloop-sorteergrijper

Een sloop-sorteergrijper, bevestigd aan een graafmachine, komt voornamelijk van pas bij sloop- of recyclingwerkzaamheden. Met deze grijper kun je puin eenvoudig oppakken en verplaatsen. Bij VemaTec vind je een assortiment sloop-sorteergrijpers en bomengrijpers, die met name worden gebruikt voor het sorteren van schroot, weg- en waterbouw, afvalrecycling en het rooien van bomen.


Een sloop-sorteergrijper bevestigd aan een graafmachine is ideaal voor sloop-, recycling- of milieuwerkzaamheden. Met deze grijper kun je gemakkelijk afval slopen, grijpen, sorteren of verplaatsen. Het gebruik van een sloop-sorteergrijper op je bulldozer of graafmachine versnelt het werkproces, waardoor de productiviteit toeneemt.

Een draaikrans maakt het mogelijk om de grijper om zijn as te draaien. Als je een tiltrotator hebt, is een draaikrans aan je grijper overbodig.


Sloop-sorteergrijpers die aan graafmachines worden bevestigd, vinden veel toepassing in milieu-, sloop- of recyclingwerkzaamheden. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verplaatsen, slopen, grijpen of sorteren van afval. Het gebruik van een sloop-sorteergrijper op je graafmachine versnelt het werkproces aanzienlijk.

Een slotenbak is speciaal ontworpen voor het laden, graven en egaliseren van onder andere zand en andere zachte grondsoorten. Het staat ook bekend als een kofferbak, volumebak of nivelleerbak. Voor het verwerken van ander materiaal, zoals puin en rotsen, is een aangepaste bak vereist. Een slotenbak kan ook worden gebruikt voor het egaliseren van terreinen, zoals taluds of golfbanen. Dankzij de brede vorm van de slotenbak kun je een groot oppervlak gelijk maken.

Snelwissel

Met een snelwissel kun je eenvoudig uitrustingsstukken aan een machine koppelen. Het maakt het mogelijk om snel van uitrustingsstuk te wisselen, wat het werk efficiënter maakt. Op de VemaTec website bieden we snelwissels van het merk Verachtert aan, verkrijgbaar in verschillende CW-maten (Connect’o’maat). Daarnaast leveren we ook koppelstukken.

Op de pagina gewijd aan snelwissels en koppelstukken vind je meer informatie over deze producten.

Met een stobbenboor kun je boomstronken geruisloos en moeiteloos verwijderen. Deze boor zorgt er ook voor dat het afval op één plek blijft liggen, waardoor het gemakkelijker is om op te ruimen. Bovendien is het niet nodig om een groot gebied af te zetten. De stobbenboor is een onmisbaar product voor iedereen die werkzaam is in grondvoorbereiding en bosonderhoud.

De VemaTec tuindersharken, terreinharken en egaliseerharken die aan een graafmachine kunnen worden bevestigd, zijn ideaal voor het egaliseren en harken van grove stukken uit zand. Ze worden ook wel gebruikt door hoveniers om grote delen groen in één keer op te pakken.

Een uitrustingsstuk is de overkoepelende term voor alles wat aan de giek van een graafmachine kan worden bevestigd. Voorbeelden van uitrustingsstukken zijn bakken, sloophamers, rippers en sloop-sorteergrijpers. Een ander woord voor uitrustingsstuk is aanbouwdeel. Op de VemaTec website vind je verschillende soorten uitrustingsstukken.


Door een heggenschaar van Auger Torque aan je graafmachine te bevestigen zorg je ervoor dat je een extra lang maaibereik hebt. Hierdoor kun je gemakkelijk bij hoge bomen, diepe hagen en moeilijk bereikbare struiken. Ook kun je een Auger Torque heggenschaar gebruiken voor het knippen van lange grassen. Naast heggenscharen, kun je op de VemaTec website ook terecht voor verlengstukken voor heggenscharen van Auger Torque. Een verlengstuk maak je vast aan je heggenschaar en zorgt ervoor dat je maaibereik nog langer wordt.

Door een heggenschaar van Auger Torque aan je graafmachine te bevestigen, vergroot je je maaibereik aanzienlijk. Hierdoor kun je gemakkelijk bij hoge bomen, diepe hagen en moeilijk bereikbare struiken komen. Een Auger Torque heggenschaar is ook geschikt voor het knippen van lange grassen. Naast heggenscharen biedt de VemaTec website ook verlengstukken voor heggenscharen van Auger Torque aan. Deze verlengstukken worden bevestigd aan je heggenschaar en vergroten je maaibereik nog verder.

Met een verlengstuk aan je vijzel verleng je de lengte ervan, waardoor je nauwkeuriger of dieper in de grond kunt graven.

Er zijn twee soorten verlengstukken van Auger Torque beschikbaar:

  • Standaard verlengstuk: Dit verlengstuk zorgt ervoor dat een grondboor zijn as nauwkeurig kan vasthouden, zelfs onder moeilijke bodemomstandigheden. Het verbetert ook de prestaties op hellend terrein. Het is eenvoudig te monteren aan de vijzel.
  • Telescopisch verlengstuk: Met dit verlengstuk kun je diepere gaten in de grond boren. Het heeft een innovatief ontwerp dat de omwisseltijd aanzienlijk verkort. Bovendien is het eenvoudig in 3 hoogtes verstelbaar. Het telescopische verlengstuk is verkrijgbaar voor S5, S6 en PA vijzels.

Met een vijzel bevestigd aan je boormotor kun je gemakkelijk en snel gaten boren in de grond. Deze opstelling is ideaal voor efficiënt en effectief grondwerk, en maakt het mogelijk om zonder veel inspanning gaten voor diverse doeleinden te boren.

Aan een graafbak is een moedermes bevestigd, dat helpt materialen gemakkelijk in de bak te graven. Een voorzetmes dient als opzetstuk voor het moedermes en biedt bescherming om slijtage te minimaliseren. Je kunt het voorzetmes zowel aan de boven- als onderkant van het moedermes monteren, waardoor het moedermes langer meegaat en efficiënt blijft functioneren.


Het waterpasinstrument van Auger Torque is cruciaal voor het boren van nauwkeurig uitgelijnde en gelijkmatige gaten. Dit instrument verhoogt de efficiëntie en kosteneffectiviteit van boorwerkzaamheden aanzienlijk.

Het is gemakkelijk te installeren in de cabine van je machine en beschikt over een compact en helder LED-display. Hierdoor kan de machinist de uitlijning van de boormotor vanuit alle hoeken zien, waardoor de noodzaak voor extra operators om het boorproces te monitoren wordt geëlimineerd.


Wigadapterplaten fungeren als de verbinding tussen een uitrustingsstuk en de snelwissel van een graafmachine. Deze platen, die aan de bovenkant van het uitrustingsstuk worden bevestigd, zijn essentieel voor het koppelen van het uitrustingsstuk aan de snelwissel. Ze worden vooral gebruikt bij bakken en rippers en vereisen een minimale hardheid van 400HB (Hardheid Brinell). Voor andere uitrustingsstukken zoals sloophamers of grijpers zijn hamerstoeloren mogelijk een betere keuze.

VemaTec biedt ook wigadapterplaten in een quick-twin uitvoering aan. Deze variant maakt het mogelijk om het uitrustingsstuk 180 graden gedraaid van de oorspronkelijke positie te monteren, waardoor je meer flexibiliteit hebt in het gebruik.

Een wortelmes is een speciale vorm van een ripper, uitgerust met kartels, die het rooien van hard materiaal zoals boom- en struikwortels vergemakkelijkt. Dankzij de kartels kan dit gereedschap zelfs nog hardere materialen effectief losmaken. Een wortelmes wordt tevens ingezet voor het slopen van de bovenste laag van stoepen of asfalt. Naast de kartelversie biedt VemaTec ook standaard rippers zonder kartels aan, die beschikbaar zijn in onze webshop.


Verhoeven Rijwerk Maarheeze

Vestiging Maarheeze

Den Engelsman 17
6026 RB Maarheeze
Nederland

+31 (0)88 20 25 123
Verhoeven Rijwerk Zeewolde 2020 12 02 153159

Vestiging Zeewolde

Oogstweg 15
3899 BJ Zeewolde
Nederland

+31 (0)363 030 223
Verhoeven Rijwerk Ninove

Vestiging Ninove

Nederwijk Oost 278
9400 Ninove
België

+32 (0)78 050 329
Check
Topkwaliteit uitrustingsstukken
Check
Snelle levering
Check
Afhalen mogelijk
iDeal MasterCard VISA PayPal Bancontact SOFORT TNT DHL DB Schenker