Header beitel
Check
Topkwaliteit uitrustingsstukken
Check
Snelle levering
Check
Afhalen mogelijk
Check
Scherpe prijzen

7 tips bij het werken met een sloophamer

Na de aanschaf van een sloophamer aan uw graafmachine wilt u natuurlijk weten hoe u hem zo optimaal mogelijk gebruikt. Bovendien wilt u dat de sloophamer zo lang mogelijk meegaat. In deze blog geven we u 7 tips bij het werken met een sloophamer, waardoor u zo efficiënt mogelijk werkt.

1. Kies de juiste beitel voor uw omstandigheden

Met een sloophamer kunt u zowel zachte als harde materialen slopen. Het is belangrijk dat u de juiste beitel voor de juiste omstandigheden gebruikt.

  • Het breken van zachte materialen: Een punt of platte beitel is effectief bij het breken van zachte, gelaagde of kunststof materialen. Deze wordt met kracht in het materiaal gedreven. Hoe scherper de rand van de beitel, hoe beter de hydraulische sloophamer in het materiaal dringt. Echter, het breken van hard materiaal zorgt ervoor dat de scherpe randen sneller slijten.
Soorten beitels
  • Het breken van harde materialen: Bij het breken van grote hardere materialen, zoals grote rotsblokken en beton is een stompe beitel de beste keuze. Het effect van golf breken is effectiever in broze en harde materialen. Het werken met kleine oppervlakken is voor deze beitel niet geschikt.
Breken beitel

Beitel grote objecten

2. Gebruik geen grote objecten in één keer

Om een object te breken beweegt u de beitelpunt van de rand naar het object naar binnen. Hierbij is belangrijk dat u nooit een te groot blok in één keer afbreekt. Wanneer het niet lukt om binnen 30 seconden een stuk van uw object af te breken, kies dan een kleiner stuk. Het breken van een object moet dan namelijk in kleinere delen worden opgedeeld.


Beitel rechtop gebruiken

3. Gebruik de sloophamer rechtop

Het is belangrijk dat de sloophamer altijd precies recht op het object geplaatst wordt. Wanneer u de beitel in een schuine hoek zet, kan hij van het materiaaloppervlakte afglijden en loze slagen veroorzaken. Loze slagen kunnen de sloophamer of beitel beschadigen, of de beitel kan zelfs breken.


Beitel diep in de grond

4. Drijf de beitel niet te diep de grond in

Als de beitel te diep in de grond zit en niet heen en weer bewogen wordt om ruimte te maken in het gat, kan hij door het puin worden beklemd. De punt van de beitel kan hierdoor heet worden, waardoor hij zijn hardheid verliest en sneller slijt.

Stof in het hamergat dempt de slagkracht en vermindert de effectiviteit. Kantel de sloophamer daarom tijdens het boren lichtjes heen en weer om het stof te laten ontsnappen, maar kantel nooit meer dan 5 graden. Door meer dan 5 graden te kantelen kan de beitel namelijk breken.

5. Gebruik de sloophamer niet als hefboom, om materiaal te verplaatsen of om materiaal op te tillen

Gebruik de beitel van uw sloophamer nooit voor andere werkzaamheden dan het breken van materialen. Er is een grote kans dat hij beschadigt of zelfs breekt als u hem gebruikt als hefboom, of om materiaal te verplaatsen of op te tillen.

Beitel als hefboom
Gebruik de beitel niet als hefboom
materiaal tillen met sloophamer
Gebruik de beitel niet om materiaal op te tillen
materiaal verplaatsen met sloophamer
Gebruik de beitel niet om materiaal te verplaatsen

Sloophamer onder water

6. Gebruik een standaard sloophamer niet onder water

U mag een standaard uitgevoerde sloophamer nooit onder water gebruiken. De ruimte tussen de zuiger en de beitel zal zich dan namelijk vullen met water, waardoor de afdichtingen van de sloophamer en de binnenkant van de sloophamer worden beschadigd.

Wilt u toch graag onder water werken met uw sloophamer? Dit kan met een speciaal gemonteerde onderwater perslucht kit. Wij informeren u hier graag over, neem gerust contact met ons op door dit contactformulier in te vullen.


Sloophamer anti-loze slagbeveiliging

7. Maak gebruik van de VemaTec anti-loze slagbeveiliging

Een anti-loze slagbeveiliging zorgt ervoor dat de sloophamer niet werkt als de punt van de beitel niet is voorbelast. Daarnaast valt hij automatisch stil nadat het materiaal is gebroken en de belasting op de beitel dus wegvalt. Het inschakelen van een sloophamer zonder tegendruk op de beitel is zeer schadelijk en kan leiden tot vervorming of breuk aan de beitel en/of sloophamer.

De anti-loze slagfunctie werkt met een ingebouwde omleiding en afsluiter in de cilinder. De afsluitklep is een omschakelklep om de anti-loze slagfunctie voor speciale toepassingen uit te schakelen.


Bent u op zoek naar een sloophamer voor aan uw graafmachine? Bekijk hier ons assortiment aan sloophamers. Voor enkel een beitel vraagt u gemakkelijk een offerte aan.

Wilt u meer informatie over onze sloophamers? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron foto’s: Everdigm Service Manual for EHB breaker

Verhoeven Rijwerk Ninove

Vestiging Ninove

Nederwijk Oost 278
9400 Ninove
België

+32 (0)78 050 329
Verhoeven Rijwerk Maarheeze

Vestiging Maarheeze

Den Engelsman 2
6026 RB Maarheeze
Nederland

+31 (0)88 20 25 123
Verhoeven Rijwerk Zeewolde 2020 12 02 153159

Vestiging Zeewolde

Oogstweg 15
3899 BJ Zeewolde
Nederland

+31 (0)363 030 223
Check
Topkwaliteit uitrustingsstukken
Check
Snelle levering
Check
Afhalen mogelijk
Check
Scherpe prijzen
iDeal MasterCard VISA PayPal Bancontact SOFORT TNT DHL DB Schenker